Residència Geriàtrica Bon Viure

Noticies

Disfàgia en la malaltia d’Alzheimer

8 de desembre, 2014

La malaltia d’Alzheimer és una classe de demència senil del tipus neuro – degenerativa que es manifesta en el deteriorament de les facultats cognitives i en trastorns de la conducta.

A mesura que la malaltia avança, comencen a presentar-se sèries complicacions en les capacitats fisiològiques. Una de les més usuals és la disfàgia, terme mèdic utilitzat per a descriure la dificultat per a la deglució ja sigui per deficiències en la preparació oral del bol alimentari o la transferència de l’aliment des de la boca fins a l’estómac.

Aquest trastorn en la capacitat de deglutir, pot donar-se tant amb aliments líquids com sòlids. Si el pacient no rep l’atenció adequada la disfàgia condueix a problemes seriosos que poden, fins i tot atemptar contra la seva vida. Aquestes complicacions es relacionen amb la disminució de l’eficàcia i la seguretat de la deglució. Entre els riscos més habituals, podem nomenar: ofecs, infeccions respiratòries (per aspiracions), desnutrició o deshidratació.

A causa de la serietat de les conseqüències de la disfàgia, és crucial la seva detecció primerenca. Algunes senyals prematures a l’inici d’aquest trastorn poden ser: pèrdua progressiva de pes, falta d’interès o rebuig davant el menjar, febre, infeccions bronquials, tos en menjar, sortida de menjar de la boca, dolor en empassar i falta de reflexos al deglutir.

Quan la disfàgia es presenta com a conseqüència de la malaltia d’Alzheimer, és una condició que difícilment pugui revertir i el més adequat és prendre mesures tendents a minimitzar els riscos de complicacions no desitjades.

Hi ha algunes mesures que resulten efectives per millorar la qualitat de vida dels pacients amb disfàgia i minimitzar els problemes derivats d’aquesta malaltia. Entre elles podem esmentar: definir el grau de viscositat més segura per a la ingesta de líquids, utilitzar espessidors de qualitat, introduir canvis en la dieta en incorporar aliments de fàcil masticació i modificar la postura del pacient al moment de l’alimentació.

A les residències preparem al nostre personal especialitzat per oferir l’atenció i les cures que requereixen les persones que presenten aquesta condició. Els nostres infermers i auxiliars compten amb el coneixement i l’experiència necessaris per assegurar una adequada alimentació i hidratació i evitar complicacions no desitjades. Així mateix, treballem en conjunt per propiciar un ambient relaxat que faciliti que el procés d’alimentació sigui agradable i millori la qualitat de vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *